• +31 6 24718846
  • patrick@300olivos.nl
  • Riogordo

 

Een olijfboom is een zeer trage groeier. Pas na na zo’n vier tot vijf jaar vormt de boom de eerst vruchten. Met 15 jaar is een olijfboom volwassen. De bomen houden van warmte en groeien zelfs op stenige bodems. De ondergrond en de weersomstandigheden bepalen mede de smaak van de olijven en de olie. Extreme hitte en droogte leveren een scherpe, bittere olijfolie op. Een gezonde, volwassen olijfboom geeft zo’n 5-15 kilo aan olijven. Dit resulteert in 3-5 liter olijfolie per boom. Leuk weetje: 57% van de hele wereldproductie komt uit Spanje. Uit Italië komt maar 10% en Griekenland 7%. 

 

Olijven groeien alleen aan de takken die het jaar ervoor zijn gevormd. De olijf groeit uit de bloesem. Daarom kun je aan de bloesems al zien hoe de oogst gaat worden. Groene olijven zijn de onrijpe vruchten. Zwarte olijven zijn de rijpe vruchten. Hoe eerder de olijven geoogst worden, hoe minder olijfolie ze opbrengen, maar de kwaliteit is wel beter.

 

 

Bij 300 Olivos oogsten we tussen december en februari. Onze tuinman Samuel, oogst, samen met andere mensen uit Riogordo, de olijven met de hand. Nog dezelfde dag gaan de olijven naar de olijvenpers in het dorp en wordt onze 100% natuurlijke vierge olijfolie geperst. Na de oogst snoeit Samuel de bomen zodat er ook in het volgende jaar weer nieuwe olijven worden gevormd.