• +31 6 24718846
  • patrick@300olivos.nl
  • Riogordo

Afgelopen week hebben we de opleiding ‘Olive Grove Management’ gevolgd aan de Escuela Superior del Aceita de Oliva (EASO), een toonaangevend instituut waar je alles leert over het verzorgen van olijfbomen en het produceren van olijfolie. Bestaat er iets van een hogeschool voor olijfolie? Ja, want 55% van de totale wereldproductie van olijven komt uit Spanje. Het is een miljardenindustrie, waar niets aan het toeval wordt overgelaten. Net als bij alle andere industrieën zijn er opleidingen om het vak te leren, je verder te ontwikkelen en te professionaliseren. Voor ons dus de perfecte plek zodat we steeds beter voor onze eigen olijfbomen en het produceren van olijfolie op 300 Olivos kunnen zorgen. 

 

“Without the help of humans, the olive tree is unable to produce fruit or even survive.”

 

Wat zorgt ervoor dat bomen groeien en olijven produceren? Snoeien. Wisten we dat? Mwah, een beetje. Wisten we ook hoe we moesten snoeien? Nee. Is dat handig om te weten als je een olijfgaard hebt? Best wel ja…  

 

De opleiding vond plaats in Montoro, tussen Cordoba en Jaen. Dit is het mekka van de olijfolie industrie met velden en heuvels vol met duizenden bomen. Als je ergens goed leert snoeien, is het daar wel 😉 Naast het beter snoeien van de bomen, willen we ook beter voor andere zaken zorgen: hoe kunnen we de bodem en waterirrigatie verbeteren? Welke voeding hebben olijfbomen nodig? Welke ziektes zijn er en hoe kunnen we die bestrijden op een organische manier? Dat waren precies de onderwerpen die aan bod kwamen tijdens de opleiding! We hebben ontzettend veel geleerd en ook enorm genoten van de bezoeken aan de verschillende olijfgaarden. 

 

Met trots kunnen we zeggen dat we niet alleen een olijfgaard hebben, maar dat we sinds vorige week een stuk beter weten wat we moeten doen om de bomen goed te kunnen verzorgen. Beetje bij beetje worden we steeds meer een olijfboer en daar kijken we enorm naar uit!