• +31 6 24718846
  • patrick@300olivos.nl
  • Riogordo

Dit keer geen goed nieuws vanuit 300 Olivos. We hebben in ten minste 6 olijfbomen de wilgenhoutrups (‘cossus cossus’) aangetroffen. Een grote rups die 2-3 jaar in de boom blijft en zich een weg door de boom vreet en vieze, stinkende sap uitspuugt. Gevolg: takken of, in het ergste geval, de bomen sterven af. Het is ontzettend besmettelijk, want als de rups uitkomt tot een vlinder gaat deze vrolijk naar dezelfde of een volgende boom om daar eitjes te leggen en begint het weer opnieuw.

 
Er is helaas weinig aan te doen, behalve alle takken afzagen waar de rups in zit. In ons geval betekent dat prachtige, oude olijfbomen, zoals Paco, tot de helft of zelfs tot de stam afzagen….
 

En daar bleef het niet bij

Bij een andere boom, Guapa, troffen we Pseudomonas savastanoi aan; een bacterie die zeer besmettelijke tumoren op takken veroorzaakt. Ook hier schrokken we enorm van. We hebben de takken met tumoren verwijderd en direct afgevoerd. De open plekken hebben we dichtgemaakt met kalk zodat er geen rupsen, vliegen of bacterieen bij kunnen. Hopelijk blijft het bij deze boom…..
 
We hebben inmiddels contact met een lokale specialist van de olijfpers in Riogordo en gaan ons er verder in verdiepen wat we er misschien nog meer aan kunnen doen. Wil je meehelpen? Adopteer een olijfboom!